Cozy coffee

  1. Begin met het maken van de karamelsaus. Neem een kleine steelpan (gebruik geen steelpan met zwarte bodem, want dan zie je niet of de suiker al bruin is) en voeg de kristalsuiker en het water aan toe. Zet de pan op middelhoog vuur en breng de suiker aan de kook. Roer niet! Doe dit voor ongeveer 10 min. Houd de pan in de gaten om te zorgen dat de suiker niet verbrandt. Kleurt de karamel ongelijk? Draai de pan rustig heen en weer zodat het wat gelijkmatiger wordt.
  2. Voeg wanneer de karamel de juiste goudbruine kleur heeft het sinaasappelsap toe. Let op: dit kan heel erg gaan bruisen. Het kan ook zijn dat er zich ineens een klont vormt. Blijf in dat geval rustig roeren. Het lost dan uiteindelijk op.
  3. Snijd de roomboter in stukjes. Zijn alle eventuele klonten opgelost? Voeg de roomboter stukje voor stukje toe, tot er een mooie glanzende karamelsaus hebt. De saus wordt dikker als deze afkoelt. Laat de saus ongeveer 30 min. afkoelen voor je het verwerkt in de koffie.
  4. Verdeel onder in de glazen 2-3 eetlepels van de sinaasappel karamelsaus. Verdeel ½ van de Licor 43 over de glazen, gevolgd door de koffie.
  5. Klop de slagroom met de suiker lobbig met de (hand)mixer. Verdeel een flinke toef slagroom op de koffie. Hak de chocolade wat kleiner en verdeel over de slagroom. Rasp de schil van de sinaasappel (rasp het witte gedeelte niet mee, dit is bitter) en verdeel ongeveer 1 tl rasp per glas over de slagroom.
  6. Eindig met nog 1 el van de karamelsaus over de slagroom per glas en serveer direct.

TIP: Voor een alcoholvrije variant kun je de likeur vervangen door chocoladesaus.

Sint’s pistache spice

  1. Verdeel op de bodem van elk glas 1/2 van de pistachecrème of pasta.
  2. Meng de koffie met de pumpkin spice kruiden en giet de koffie voorzichtig op de pistachelaag. Dit gaat het makkelijkste als je een lepel met de bolle kant naar boven in het glas houdt en via de lepel de koffie erin schenkt.
  3. Klop de slagroom samen met de suiker met de (hand)mixer lobbig. Verdeel een ruime hoeveelheid slagroom over je koffie.
  4. Hak de kruidnootjes wat kleiner en verdeel de kruid- en pistachenootjes over de slagroom.

TIP: ben jij een liefhebber van pumpkin spice kruiden? Dan kun je dit ook aan de slagroomlaag toevoegen door het erdoor te roeren voordat je het in het glas schenkt.

Jackie Collins Mocktail

Voor de feestdagen hebben wij een feestelijke mocktail gemaakt in samenwerking met Eatertainment. Met deze heerlijke Jackie Collins mocktail zet je binnen 10 minuten een echte eyecatcher op tafel. Ideaal voor bij de borrel, na een uitgebreid (kerst)diner of voor oudejaarsavond.

  1. Bereid de koffie en laat goed afkoelen.
  2. Verdeel de koude koffie over de feestelijke glazen.
  3. Meng de gin met het citroensap en de suiker en roer goed door tot de suiker is opgelost.
  4. Voeg toe aan de koffie.
  5. Snijd de citroen in schijfjes.
  6. Voeg ijsblokjes toe aan de mocktail en garneer met schijfjes citroen naar smaak.

Tip: liever zin in een cocktail? Vervang dan de alcoholvrije gin voor gin met alcohol.

Halloween Matcha Latte

Deze spooky halloween matcha latte mag dit jaar niet ontbreken! De koffie en matcha zijne en griezelig lekkere combinatie. Durf jij hem op te drinken?

  1. Bereid de koffie volgens de aanwijzingen op de verpakking en schenk in de glazen.
  2. Klop de kokosroom of slagroom lobbig met de matcha en honing.
  3. Schep deze voorzichtig op de koffie.
  4. Hak de chocolade fijn en verdeel over de glazen.
  5. Decoreer met een takje munt.

Tip: hou je van een pittige koffie? Gebruik dan een (dubbele) espresso in plaats van een koffie in de special.

Espresso Martini

Een stevige espresso gecombineerd met een zoete en kruidige jenever geven deze Espresso Martini haar karakteristieke smaak. Smaaktonen zijn vanille, kaneel, kandij, cacao en koffie.

  1. Doe alle ingrediënten, inclusief het ijs, in de shaker.
  2. Schud ongeveer 10 seconden heel hard.
  3. Zeef in een coupette of klassiek cocktailglas.
  4. Garneer de cocktail met drie koffieboontjes.

Pink koffie

Hier word je toch vrolijk van! Een luxe ontbijt met belegde croissant en een pink koffie. De koffie heeft zijn kleur te danken aan rode bieten en kokosroom. Nieuwsgierig naar de smaak?

  1. Meng het bietensap, kokosroom en palmsuiker in een pan en breng aan de kook. Laat even afkoelen. Dit is goed voor 4 Pink koffies. De helft van de siroop kan worden bewaard voor later, bewaar dit koel.
  2. Zet de espresso.
  3. Schenk 20 ml siroop in ieder glas.
  4. Schuim de Barista havermelk op. Schenk de opgeschuimde Barista havermelk in het glas.
  5. Giet er daarna langzaam de espresso bij. De espresso sijpelt zo door de schuimlaag en blijft op de laag Barista havermelk liggen. Zo ontstaan mooie laagjes.

Feestelijke cocktail met koffie en likeur

Deze feestelijke koffiecocktail is de ultieme eyecatcher tijdens een diner, borrel of feestdagen. Doordat de cocktail uit verschillende lagen bestaat proef je bij iedere slok een nieuwe smaak combinatie. De ideale verdeling tussen romig en krachtig en het ziet er nog mooi uit ook.

  1. Snijd de limoen in partjes en snijd 1 zijde 2 cm tussen de schil en het vruchtvlees in zodat de schil een stukje los komt van het vruchtvlees. Zo blijft het limoenpartje mooi aan het glas hangen.
  2. Verdeel de gecondenseerde melk over de glazen.
  3. Verdeel vervolgens de likeur over de glazen door deze langs een lepel in het glas te schenken.
  4. Schuim de melk warm op en laat de opgeschuimde melk voorzichtig langs een lepel op de likeur in het glas lopen. Wacht ongeveer 30 sec. zodat de melk zich vormt in het glas.
  5.  Zet ondertussen de espresso en schenk hier met behulp van een lepel de koffie bij.
  6. Garneer de koffie met kaneel, strooi de kaneel door een zeef over de bovenkant van de koffie. Zet als laatste het limoentje op de rand van het glas.

Pumpkin Spice Latte

  1. Verwarm de helft van de slagroom met 2/3 van de rozemarijn 10 minuten op laag vuur. Zet de slagroom vervolgens in de koelkast en laat dit afkoelen.
  2. Breng water aan de kook in een pan. Schil de pompoen, snijd in blokjes en kook in 10 minuten gaar. Giet de pompoen af en pureer deze samen met de koek- en speculaaskruiden en maple syrup met een pureestamper of staafmixer. Wrijf dit vervolgens door een zeef zodat er geen stukjes in de puree zitten.
  3. Klop de rozemarijnslagroom samen met de overige slagroom stevig met een garde of mixer. Zet de koffie, meng met de pompoenpuree en roer dit door zodat het een geheel wordt.
  4. Ris de naaldjes van de overgebleven rozemarijn en snijd deze heel fijn. Verdeel de koffie over de glazen en schep hier vervolgens de rozemarijnslagroom over. Garneer de pumpkin spice latte met de karamelsaus en fijngesneden rozemarijn.

Stroopwafel koffie

  1. Zet verse espresso en schuim de Friesche Vlag Latte Opschuimmelk op. Koude melk geeft het beste schuimresultaat, dus zet de melk koud voor het opschuimen.
  2. Verdeel de karamel siroop of schenkstroop over 2 grote glazen. Schenk de opgeschuimde melk over de siroop en giet hier daarna héél langzaam de espresso bij. De espresso sijpelt zo door de schuimlaag heen en blijft op de laag melk liggen. Zo ontstaan er mooie laagjes.
  3. Verkruimel de mini stroopwafels en decoreer met de stroopwafelkruimels.